Kan du svømme?

Når du bor i Danmark, er det i sagens natur meget væsentlig at kunne holde sig oven vande. Dermed ikke sagt, at du skal kunne svømme den ene bane efter den anden, men at kunne færdes trygt og sikkert ved såvel som i vand, er en vigtig faktor at mestre. Nedenfor er der listet tre unikke ting, som du og din familie kan bruge Spektrum Odder Svømmehal til.

 

ET LAND OMGIVET AF VAND

Trods en årrække med færre drukneulykker kan det se ud til, at kurven desværre er ved at vende. Trods man i Danmark maksimalt kan have 50 km til en kyst (Rask 2011), viser en stor undersøgelse fra marts 2015, at mere end hver tredje voksen ikke har tilstrækkelige svømmefærdigheder. For børn gælder det hvert andet barn (Thomsen 2015).

Undersøgelsen tyder med andre ord på, at det i fremtiden ikke vil være usædvanligt, hvis kurven for dødsfald som følge af drukneulykker stiger. Et alarmerende tegn tænker vi i Spektrum Odder. Med blot 8 kilometer til en af landets skønneste strande, Saksild Strand, bør forældre gøre en større indsats for at lære dem selv og deres børn at svømme.

 

IDEEL FOR MOTIONSLYSTNE OG OVERVÆGTIGE

På det samfundsmæssige niveau er der fælles vished om, at flere og flere danskere desværre bliver overvægtige – uanfægtet køn og alder (Sundhedsstyrelsen 2015). Som redskab til at komme overvægt til livs mener flere, at svømning er ideel som motionsform for større og overvægtige mennesker (Andersson 2011). Først og fremmest fordi det er vægtløs træning. Basinvandet hjælper med at støtte svømmeren i sin træning. Derudover er svømning en aerob træning, som betyder, at svømmeren under træning får aktiveret alle de store muskelgrupper på samme tid. Dermed opnås en høj kalorieforbrænding. Modsat træning i et fitnesscenter er svømning ikke stationær og på grund af vandets kølende effekt, mærkes det ikke, hvor meget kroppen sveder. Modsat eksempelvis fodbold og håndbold forekommer der langt færre skader i svømning. Det skyldes, at der stort set ingen fysisk kropskontakt er, samt det at træne i vand er mere skånsom for led og muskler.

I Spektrum Odder Svømmehal har vi både bassiner til de, som gerne vil træne kondition, og de som gerne vil træne bevægelser med fokus på balance. Det er både muligt at motionere i varmt og køligt vand.

 

SOCIALE KOMPETENCER OG NYE NETVÆRK

I Odder, som er en voksende by, mener vi, at det stadig er vigtigt at komme hinanden nær. Både på fodboldbanen eller på tennisanlægget i Spektrum Park, såvel som i Spektrum Svømmehal. Globaliseringen har for alvor gjort sit indtog i Odder, hvor tilflytningen af flygtninge stadig vokser år for år (Mayner 2016). I Spektrum Svømmehal er det muligt at stifte nye bekendtskaber på rutsjebanens trappe såvel som i saunaen. Med andre ord er det muligt at opleve mangfoldighed, således unge såvel som ældre lærer at respektere og omgås hinanden.

 

Referencer

  • Andersson, Morten (2011): Svømning: God træning for overvægtige. Vorespuls
  • Laursen, Bjarne & Juel, Knud (2016): Druknedødsfald i Danmark 2001-2014 og udviklingen 1970-2014. Statens Institut for Folkesundhed.
  • Mayner, Carina (2016): Odder venter 96 flygtninge – men kun 20 er ankommet. Århus Stiftstidende.
  • Rask, Christian (2011): Fra kyst til kyst. DR.
  • Sundhedsstyrelsen (2015): Overvægt. Sundhedsstyrelsen                                                                       
  • Thomsen, Nora (2015): Mange danskere kan ikke svømme – nyt projekt skal gøre flere børn til stærke svømmere. Dansk Svømmeunion